dörr mellan garage och hus

Dörr mellan garage och hus – skydda bilen med en säkerhetsdörr

  • 2025-01

Enligt uppskattningar från byggbranschen och försäkringsbolag, så har drygt en tredjedel av alla villor i Sverige ett garage som är direkt integrerat med bostadsdelen. I majoriteten av dessa fall finns dessutom en särskild dörr som avgränsar mellan garage och hus, dvs. bostadsdelen. Detta innebär att en betydande andel av svenska husägare potentiellt kan minska risken för inbrott och skadegörelse genom att installera en säkerhetsdörr just mellan garaget och huset.

Att garaget är hopbyggt med bostadsdelen erbjuder många fördelar, men innebär också att en svag punkt kan uppstå i hemmets skalskydd. Nedan tar vi en närmare titt på hur vanligt det är med inbrott i garage och hus, hur ofta bilar och andra fordon blir stulna, samt hur en högklassig säkerhetsdörr mellan garage och bostad kan bidra till ökad trygghet. Vi kikar även på hur man bäst säkrar garageporten och eventuella fönster, och vi diskuterar skillnaderna mellan fristående och inbyggda garage.

Hur många inbrott sker årligen i garage och hus?

Om man utgår från statistik framtagen av det Brottsförebyggande rådet (BRÅ) så anmäls det årligen tiotusentals bostadsinbrott i Sverige. En inte obetydlig andel av dessa avser inbrott där tjuven tar sig in via garaget eller bryter upp en dörr från garaget till husets inre rum. Exakta siffror för enbart garage är svåra att fastställa, men försäkringsbolagens rapporter indikerar att garageinbrott ökar i samma takt som övriga villainbrott. Det handlar ofta om stölder av allt från verktyg och fritidsutrustning till reservdelar och, i värsta fall, själva bilen eller motorcykeln.

Under senare år har även inbrottsmetoderna blivit mer sofistikerade. Kriminella har börjat inrikta sig på ägarens rutiner och eventuella svagheter i garageportar och bostadsdörrar. Har man ett inbyggt garage med en tunn eller dåligt klassad dörr mellan garagedelen och huset, exempelvis en vanlig innerdörr, ökar risken för att en inbrottstjuv snabbt kan ta sig vidare in i bostaden.

Antalet bilar eller andra fordon som blir stulna

Bil- och fordonsstölder är ett återkommande problem. Enligt statistik från Larmtjänst och Polisen anmäls omkring 10 000–13 000 bilstölder varje år i Sverige. Många av dessa stölder sker i samband med ett garageinbrott eller när tjuven väl har lyckats få tillgång till nycklar som ofta förvaras i garaget eller i direkt anslutning. Att kunna bryta sig in i ett olåst eller otillräckligt säkrat garage ger en inbrottstjuv utmärkta möjligheter att söka efter bilnycklar eller annan värdefull egendom.

I vissa fall riktar sig stölden mot motorcyklar, mopeder, snöskotrar eller andra typer av fordon som förvaras i garaget. Eftersom många husägare använder garaget till att ställa undan allt möjligt – från cyklar till gräsklippare och dyra verktyg – blir det i praktiken ett ”skattkista-scenario” för den som bryter sig in.

Hus med inbyggt garage – hur många finns det?

Som nämnts ovan räknar man med att ungefär en tredjedel av alla svenska villor och radhus har ett integrerat garage. Siffrorna kan variera beroende på region och hustyp, men trenden är tydlig: i nyproduktion är det relativt vanligt med antingen ett helt hopbyggt garage eller en carport i nära anslutning till bostaden. Under 1960- och 1970-talen byggdes många hus med förhöjt fokus på bekvämlighet, vilket inkluderade garagesamverkan med bostadsdelen för att kunna gå torrskodd mellan bilen och hemmet.

Dessvärre innebär detta också att dörren mellan garagedelen och huset i många äldre fastigheter inte är anpassad efter dagens säkerhetskrav. Enligt försäkringsbolagens riktlinjer ska dörrar mellan boendedel och garage helst motsvara samma krav som ytterdörren, men i praktiken är det ganska få som uppgraderar denna dörr. Därav uppstår en säkerhetsrisk som många husägare inte ens är medvetna om.

här används en tämligen enkel dörr för att avgränsa garaget och huset säkerhetsklass 0 tippar vi på att denna innerdörr har
Här används en tämligen enkel dörr för att avgränsa garaget och huset – Säkerhetsklass 0 tippar vi på att denna innerdörr har. 😉

Varför man bör ha en dörr med säkerhetsklass mellan garage och hus

Dörren mellan garaget och huset fungerar ofta som en förlängning av husets yttre skal. Om denna dörr är bristfälligt konstruerad – kanske bara en enkel innerdörr utan förstärkningar – utgör den en lätt väg för inbrottstjuven att ta sig vidare in i bostaden, eller vise versa. En säkerhetsdörr uppfyller däremot en rad specifika krav som syftar till att försvåra eller förhindra intrång. Några exempel på egenskaper hos en bra säkerhetsdörr är:

– Hög motståndskraft mot inbrott genom förstärkt stomme, karm i stål och kraftiga lås.
– Brandklassning som skyddar bostadsdelen från en eventuell brand i garaget.
– Bra isolerförmåga mot lukt och avgaser från bilen, samt temperaturväxlingar.
– Tätning mot buller som dämpar motorljud och skrammel från verktyg.

Utöver den rent inbrottstekniska aspekten kan en säkerhetsdörr höja helhetsintrycket av huset, och det går att välja dörrar i både klassisk och modern design. Försäkringsbolagen kan ibland även ge rabatter på premien vid installation av godkända säkerhetsdörrar, vilket kan vara väl värt att tänka på.

Olika klassningar på säkerhetsdörrar?

I Sverige klassificeras säkerhetsdörrar ofta enligt standarden SS-EN 1627, som anger olika motståndsklasser (RC 1–RC 6). För en bostadsmiljö brukar RC 3 eller RC 4 rekommenderas, då dessa nivåer ger ett kraftfullt skydd mot försök att bryta upp dörren med såväl enkla verktyg (skruvmejslar, kilar) som tyngre don (kofot, slägga). Äldre svenska benämningar som ”Klass 2–4” kan fortfarande förekomma, men motsvarar i stort sett samma motståndskategorier.

För en dörr som avgränsar mellan garage och hus är det ofta särskilt viktigt med en kombination av brand- och inbrottsskydd, eftersom garaget kan innehålla brandfarliga vätskor och andra kemikalier kopplade till fordonet. Brandklassningar kan anges som EI30, EI60 etc., vilket talar om hur många minuter dörren motstår brand och rökgenomträngning. Det finns även EI120 i vissa fall.

Oavsett vad du behöver för säkerhetsdörr så kan du känna dig trygg med att MaxiDoor har allt inom detta område, i SSF säkerhetsklasser 1, 2 och 3. Köp dina säkerhetsklassade dörrar hos www.maxidoor.se, välkommen.

Glöm inte bort eventuella andra svagheter!

En säkerhetsdörr räcker inte långt om själva garageporten är enkel att forcera eller om garaget har stora, oskyddade fönster. För att undvika ett ”svaga länk-principen”-scenario behöver man därför se över garagets hela skalskydd. Några viktiga åtgärder kan exempelvis vara:

1. Montera en robust garageport med inbrottsförstärkningar, gärna i stål eller annat massivt material. Leta efter standarder som EN 1627 även för portar, eller motsvarande nationella normer.

2. Komplettera med certifierade lås och låsbommar för garageporten, särskilt om porten är av äldre modell.

3. Montera säkerhetsglas eller fönsterfilm på eventuella fönster i garaget. Detta gör det svårare att krossa rutan och klättra in.

4. Använd rörelsestyrd belysning utomhus vid garageinfarten och ha gärna övervakningskameror eller åtminstone en attrapp av kamera för att avskräcka inbrottsförsök.

5. Tänk på placeringen av värdeföremål. Förvara inte bilnyckeln synlig i garaget, och undvik att ställa dyra verktyg precis vid fönstret.

Genom att kombinera en högklassig säkerhetsdörr med en ordentligt säkrad garageport och eventuellt förstärkta fönster minskar man chansen att bli utsatt för inbrott avsevärt. Dessutom får man en mer energieffektiv och välisolerad byggnad, vilket är fördelaktigt både ur ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

både fönster och dörrar utgör här en potentiell risk för inbrott rekommenderade åtgärder är exempelvis ett extra lås till garageporten samt montering av säkerhetsglas i fönsterkarmarna
Både fönster och dörrar utgör här en potentiell risk för inbrott – Rekommenderade åtgärder är exempelvis ett extra lås till garageporten, samt montering av säkerhetsglas i fönsterkarmarna!

För- och nackdelar med inbyggt garage respektive fristående

Inbyggt garage
En av de största fördelarna med ett garage som är hopbyggt med huset är bekvämligheten. Man kan gå mellan bostaden och fordonet utan att utsättas för väder och vind. Dessutom skapar det ofta en känsla av att garaget är en förlängning av hemmet, vilket underlättar om man gillar att meka med bilen eller förvara sport- och fritidsutrustning i närheten av sitt bostadsutrymme.

Nackdelen är framför allt säkerhetsaspekten: en inbrottstjuv kan enklare försöka bryta sig in genom en relativt okomplicerad dörr mellan garage och bostad. Även brandrisker är någonting att beakta, eftersom bränslen, oljor och andra kemikalier ofta förvaras i garaget. Slutligen kan ljud, lukt och avgaser lättare leta sig in i bostaden om inte dörrarna, ventilationen och isoleringen är anpassade.

Fristående garage
Den stora vinsten med ett fristående garage är att bostaden hålls mer avskild från eventuella brand- eller inbrottsförsök i garaget. Detta kan ge en ökad trygghet, då tjuven måste forcera flera separata dörrar eller väggar för att ta sig in i hemmet. Likaså minskar man risken för att hälsoskadliga avgaser eller oönskat buller tränger in i bostaden.

Å andra sidan tappar man bekvämligheten att kunna stiga ur bilen direkt in i huset, vilket kan vara en nackdel vid exempelvis regn, snöstorm eller om man har tunga matkassar. Många som har fristående garage upplever också att de blir mindre benägna att använda garaget som en naturlig förlängning av hemmet för hobby- och förvaringsändamål.

fristående garagebyggnader är som namnet antyder separata garage ifrån huvudbyggnaden och brukar således ha en egen ytterdörr utöver själva porten
Fristående garagebyggnader är som namnet antyder, separata garage ifrån huvudbyggnaden, och brukar således ha en egen ytterdörr utöver själva porten.

Vi summerar – dörr mellan garage och hus

En gedigen dörr monterad mellan garage och hus utgör en viktig del av hemmets totala skalskydd, särskilt när garaget är hopbyggt med bostaden. Statistiskt sett är det relativt vanligt med inbrott i anslutning till garage, och många av dessa brott kan leda vidare in i bostaden om garagebilen är nyckeln till en försvagad säkerhet. Med tanke på att fler än var tredje villa eller radhus i Sverige har ett integrerat garage, finns det goda skäl att investera i en säkerhetsdörr med hög motståndsklass, brandklassning och god isolerförmåga.

Utöver att uppgradera dörren till en säkerhetsdörr, är det viktigt att se över garageporten, eventuella fönster och övriga potentiella inbrottsvägar. Rörelsestyrd utomhusbelysning, bra lås och säkerhetsglas kan avskräcka tjuven och därigenom förebygga många inbrott. Det går även att be om råd från försäkringsbolag och säkerhetsfirmor för att få anpassade lösningar utifrån den egna fastighetens förutsättningar.

Den som planerar att bygga nytt eller renovera bör överväga både fördelar och nackdelar med ett helt fristående garage kontra ett som är integrerat med huset. Ett inbyggt garage ger hög bekvämlighet men skärper kraven på säkerhetsdörr och brandskydd. Ett fristående garage innebär visserligen mer avstånd till bostaden, men bidrar också till en högre trygghet och minskad risk för spridning av brand, avgaser och ovälkomna besökare.

Oavsett vilken lösning man väljer är det centralt att inte underskatta betydelsen av en professionellt installerad och klassad dörr mellan garage och hus. Det är en relativt enkel åtgärd som kan öka säkerheten avsevärt, skydda både fordon och egendom – samt öka husets attraktionskraft ur såväl ekonomisk som trygghetsmässig synvinkel.