Enligt tillgänglig statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäls årligen omkring hela 10 000–12 000 inbrott i garage och verkstäder runtom i Sverige. Även om denna siffra varierar något mellan olika år och källor är det tydligt att problemet är rejält omfattande! I takt med att verkstäder och garage ofta förvarar dyra maskiner, verktyg och fordon blir de en attraktiv måltavla för tjuvar som vill slå till snabbt och obemärkt. I den här artikeln går vi igenom när inbrotten oftast sker, hur tjuvarna brukar ta sig in, vad som är mest eftertraktat att stjäla och vilka åtgärder som kan vidtas för att förhindra inbrott i just ditt garage eller din verkstad. Vi kommer även titta på vilka hus och områden som är mest utsatta, hur många inbrott som klaras upp varje år och, som en global jämförelse, vilken stad i världen som anses vara allra säkrast, där man knappt behöver låsa dörren efter sig!
När sker de flesta inbrott?
Inbrottsstatistik visar att majoriteten av inbrott i garage och verkstäder sker under kvällar och nätter, när få människor rör sig ute och chansen att bli upptäckt är lägre. Vinterhalvåret är i regel mer drabbat än sommaren, främst på grund av längre perioder av mörker, särskilt här i Sverige. Under de kallaste månaderna är också många verkstäder och garage fyllda med extra utrustning och värdefulla föremål som inte används lika frekvent, vilket gör dem lättåtkomliga för dem som är ute efter snabba stötar.
Det är samtidigt värt att påpeka att inbrott inte är helt ovanliga under dagtid heller. I områden där människor jobbar och garage eller verkstäder står obevakade längre stunder kan tjuvar passa på när de ser att ingen är hemma eller i närheten. För att verkligen minimera risken är det därför smart att tänka på skyddsåtgärder som är verksamma både dag och natt.
Såhär bryter sig tjuvarna in i garaget eller verkstaden
Enligt flera rapporter från Polisen och försäkringsbolag är den vanligaste metoden för inbrott i garage och verkstäder att man helt enkelt bryter upp dörren eller porten med hjälp av en kofot, bultsax eller annat tungt verktyg. I de fall där man förvarar värdesaker i lättåtkomliga förråd eller utrymmen med svagare lås, kan tjuven till och med ta sig in genom fönster eller tunna väggar.
En del mer organiserade stöldligor har även avancerade kunskaper i låsteknik och kan dyrka upp lås snabbt och med minimal åverkan. I vissa fall nöjer sig dock tjuven med att krossa ett fönster för att sedan öppna dörren inifrån. I verkstäder finns det ofta också reservnycklar till fordon eller förvaringsskåp på plats, vilket kan utnyttjas om de inte är ordentligt inlåsta eller märkta.
Investera i allt gällande beslag och säkerhet till dörrar och fastigheter – Besök Göthes Industribeslag för ett brett utbud av brytskydd, gångjärn, elektriska lås, larm, dörrautomatik och dörrstängare, samt mycket mycket mera.
Stöldbegärliga objekt
Garage och verkstäder förvarar en rad åtråvärda objekt för en potentiell tjuv. Allt från specialverktyg och maskiner, exempelvis svetsar, slipmaskiner och borrmaskiner, till fordon (motorcyklar, fyrhjulingar och bilar) samt reservdelar eller däck. Tjuvarna vill gärna komma över föremål som är enkla att omsätta på andrahandsmarknaden eller sälja vidare utomlands. Elektriska verktyg är särskilt populära, då de ofta är dyra i inköp, lätta att transportera och enkla att sälja.
Även katalysatorer i bilar har på senare år varit i fokus för stöld, eftersom metaller som palladium och rodium kan ha ett högt marknadsvärde. För den som driver en verkstad eller har ett utrustat hobbygarage kan det därför bli dyrt om tjuven lyckas komma åt känslig, värdefull eller svårersättlig utrustning.
Tips och råd om att förhindra inbrott i garage och verkstad
Att förhindra inbrott i ett garage eller en verkstad kräver en kombination av flera åtgärder. Beroende på verksamhetens storlek, läget på fastigheten och vilken utrustning som förvaras kan vissa tips vara mer relevanta än andra. Följande tekniker har dock gång på gång visat sig effektiva mot inbrott:
Larm och larmdekaler
Ett professionellt installerat larmsystem, med hög sirén(!), är ofta en stark avskräckande faktor, särskilt om du placerar tydliga dekaler om att utrymmet är larmat. Larmen kan vara kopplade till en larmcentral som snabbt kan kontakta polis eller väktare.
Kameraövervakning och varningsskyltar: Övervakningskameror, gärna med rörelsesensor och lagring i molnet, skapar både bevisunderlag om brott begås och fungerar som avskräckande medel. Skyltar och dekaler som påvisar pågående kameraövervakning gör det mindre lockande för tjuven att ens försöka.
DNA-märkning och dekaler: Genom att märka verktyg, maskiner och fordon med osynlig DNA-vätska, som sedan kan spåras av polisen, höjer du risken för tjuven markant. Märkningen kompletteras med dekaler som informerar om att utrustningen är DNA-märkt.
GPS-spårning och dekaler
För större objekt såsom bilar, motorcyklar eller dyrare maskiner är GPS-spårning en effektiv lösning. Även här är dekaler ett bra sätt att informera om att utrustningen är spårbar.
Godkända lås och säkerhetsdörrar
Investera i lås som är certifierade enligt SSF-normer (till exempel SSF 3522) eller moderna passersystem, och se till att dörrarna är robusta. Ståldörrar eller säkerhetsdörrar, i kombination med brytskydd, försvårar avsevärt tjuvens intrång. Ett garage kan till och med förses med dubbla låssystem om verksamheten kräver extra skydd.
Extra lås på garageporten
Vissa portar är enkla att bända upp vid sidan, eller helt sonika att dra upp, förbi eventuell elmotor. Komplettera därför din garageport med ett eller flera kraftiga hakregellås alternativt portlåssystem, så att det inte räcker med en kofot för att bryta upp porten.
Automatisk belysning
Installation av rörelsestyrd belysning med riktigt starka strålkastarlampor både skrämmer bort potentiella inbrottstjuvar och gör det enkelt för grannar att se om något misstänkt pågår.
Hundskall via högtalare
Hundar är en utav de punkter som verkligen kan sätta eld i baken på inbrottstjuvar, att då investera i ett ”fejkat hundskall” som aktiveras likt rörelsestyrd belysning, kan göra mycket för att avskräcka. Här gäller det dock att man köper på sig kvalitativa högtalare och system, för att verkligen ge sken av att en hund finns i byggnaden.
Säkerhetsglas
Har du fönster i garaget eller verkstaden? Använd lamellglas eller annat säkerhetsglas. Detta gör det svårare att krossa rutan och ger dig mer tid att larma eller agera.
Grannsamverkan
Ett av de enklaste och mest kostnadseffektiva sätten att förhindra inbrott. Håll kontakt med grannar och omkringliggande verksamheter. Tillsammans kan ni hålla koll på ovanliga aktiviteter, särskilt på kvällar och helger när garaget eller verkstaden står tom.
Det är kombinationen av dessa åtgärder som bäst förebygger inbrott. Ju mer hinder du sätter upp och ju mer osäker tjuven känner sig, desto större är chansen att inkräktaren väljer en annan, mindre besvärlig måltavla.
Hus och områden som är mest drabbade av inbrott
Ur ett geografiskt perspektiv ser man ofta att inbrottsstatistiken är högre i tätbefolkade storstadsregioner, särskilt i ytterområden där många bostadshus ligger nära industriområden. I villaområden med fristående garage, där garagen är belägna en bit ifrån bostaden, ökar risken eftersom tjuven kan arbeta ostört. Även bostadsområden med dålig belysning och mindre närvarande grannsamverkan tenderar att drabbas värre.
Verkstäder eller garage som ligger avsides och saknar fasta grannar eller passerande trafik är extra utsatta. I flera fall har även mindre orter upplevt ökade problem, speciellt om det finns stöldligor som rör sig längs större trafikleder för att snabbt kunna transportera stöldgodset vidare
Hur många inbrott sker årligen i garage och verkstäder?
Som nämnt inledningsvis uppger BRÅ att det årligen anmäls mellan 10 000 och 12 000 inbrott i garage och verkstäder i Sverige. Siffran kan variera beroende på hur man kategoriserar inbrotten (till exempel om man skiljer på privata och kommersiella utrymmen), men den visar sammantaget på en betydande volym. Det innebär att uppemot 30 inbrott om dagen sker i dessa typer av lokaler. Många inbrott anmäls heller inte om stölderna är mindre omfattande, vilket kan innebära att den faktiska siffran är ännu högre.
Såhär många av dessa brott klaras upp
Tyvärr är uppklaringsgraden för inbrott generellt låg. Statistiska underlag från polismyndigheten visar att endast omkring 4–6 procent av alla inbrott i bostäder klaras upp, och för garage och verkstäder är siffrorna ofta ännu lägre. En möjlig förklaring är svårigheten att säkra användbara spår, kombinerat med att professionella tjuvar är skickliga på att inte lämna några ledtrådar efter sig. Här kan DNA-märkning, övervakningskameror och annan spårbarhet vara avgörande för att öka chansen att stöldgodset återfinns och brottet klaras upp.
Kuriosa: Vilken stad i världen är allra säkrast?
Som en global jämförelse är det intressant att titta på var i världen man anser att inbrottsriskerna är som lägst. Tokyo i Japan rankas sedan flera år tillbaka i toppen enligt The Economist Intelligence Unit’s “Safe Cities Index”. Japan är känt för sin låga brottslighet och höga känsla av socialt ansvar, och i vissa mindre städer och byar uppges det till och med att invånarna knappt behöver låsa sina dörrar. Detta fenomen är inte exklusivt för Japan men det är ett av de tydligaste exemplen i modern tid. Anledningarna är många – effektiv lagstiftning, stark social norm att inte begå brott, samt ett utbrett förtroende för ordningsmakten.
Det är dock viktigt att inte dra för snabba slutsatser från en sådan jämförelse. Kultur, samhällssystem, polisens resurser och många andra faktorer spelar in. För den som driver en verkstad eller äger ett garage i Sverige är det oftast mycket mer effektivt att fokusera på konkreta säkerhetsåtgärder, samverkan med grannar och att se till att anmäla allt misstänkt till polisen.
Vår slutsats – förhindra inbrott och verkstad och garage
Att förhindra inbrott i ett garage eller en verkstad kräver mer än bara ett starkt lås. Stölder drabbar årligen mellan 10 000 och 12 000 garage och verkstäder i Sverige, och uppklaringsgraden är låg. De flesta inbrott sker under kvällar och nätter, ofta under vinterhalvåret då mörkret skapar gynnsamma förutsättningar för tjuvar. Även mitt på dagen kan dock lokaler stå obevakade under längre perioder. De vanligaste angreppssätten är att bryta upp dörrar eller portar med verktyg, och det som stjäls mest är ofta lätt omsättningsbara föremål som elverktyg, maskiner, fordon och reservdelar.
För att skydda sig mot inbrott är det viktigt att vidta flera olika säkerhetsåtgärder: godkända lås, ståldörrar, extra lås på garageporten, larm, kameraövervakning, DNA-märkning, GPS-spårning och automatisk belysning. Dessutom gör ett välutvecklat samarbete med grannarna stor skillnad. Att polisanmäla samtliga misstänkta händelser eller brott är viktigt för att polis och försäkringsbolag ska få rätt bild av hur många inbrott som faktiskt sker och kunna fördela resurserna därefter.
Slutligen, när man ser på vilka städer som är säkrast i världen, framstår Tokyo i Japan som en förebild med exceptionellt låg brottslighet. Även om vi i Sverige inte kan ta efter allt rakt av ger det oss en inblick i hur stark samverkan mellan samhälle, medborgare och myndigheter kan skapa en miljö där man nästintill inte behöver låsa sina dörrar. Tills dess att ett sådant samhällsklimat råder fullt ut här är en kombination av robusta säkerhetslösningar, vaksamhet och grannsamverkan den bästa vägen för att förhindra inbrott i sitt garage och skapa en tryggare miljö för både verkstäder och privata garage.
Tips! På SSF, dvs. Stöldskyddsföreningen, finner ni läsvärda säkerhetsguider och annat matnyttigt inom detta område, alt för att föra er verkstad och garage snäppet säkrare.